Historisch fort Erfprins

Natuur op fort Erfprins

Zwaluwmuur oostzijde fort Erfprins

De Zwaluwmuur (Foto)  


Is de zwaluwmuur die in 1994 aan de oostzijde van fort Erfprins is geplaatst en goed te zien is vanaf  het Schapendijkje. Deze muur is 16 meter lang en 3 meter hoog. 

De achterzijde is opgevuld met zand en klei. Op het terrein komt de Oeverzwaluw en ook de Gierzwaluw voor. De laatste zal meestal in augustus weer ons land verlaten. 

Erfprins is in strikte zin geen natuurgebied, maar door de oude fortgrachten en de wallen binnen het fortterein en samen met het natuurgebiedje de Kleiopslag (Huisduinerpolder) vormt het wel een bijzonder plekje. Toen de artilleriekazerne Gelderland, het Zeefront en omliggende gebouwen niet meer gebruikt werden is de natuur zijn gang kunnen gaan. Ook het ecologisch maaibeheer werd aangepast en heeft  gezorgd dat de vegatatie binnen het gebied werd bevorderd.


Zo kwam er een zeer groot aantal dag- en nachtvlinders. In 1981 werden er 190 soorten geteld waaronder de Sint Jansvlinder (dag / nacht) zie foto van 3 aug'24, die nog wel eens verward wordt met de Sint Jacobsvlinder INzet) die rode strepen langs de vleugels heeft.


Ook vogels, zoals de zwaluw en de Zwart roodstaart, vossen en vleermuizen komen voor in het gebied dat nagenoeg niet betreden wordt. Belangwekkend is het beschermde 'Zwartsteelvarentje' dat voorkomt op noordekijke muren en nissen. Ook de muurvarens zijn er aanwezig. 


Verder het Jacobskruid (giftig) waarop de Zeebrarups te vinden is waaruit de St.Jacobsvlinder komt. Verder zijn de gebruikelijke wilde planten te vinden, zoals het Fluitenkruid, Wilgenroosje, kervel, Teunisbloem en Rolklaver. 

  • Recent mochten wij constateren dat er in de oude artilleriekazerne 2 vleermuizen een hangplek hebbben gevonden. Komen ze nu en dan tegen als we in de hoeken en gaten een kijkje nemen. Op een van de toegangsdeuren zat toevallig een vleermuis (zie foto). Wij vermoeden dat het een (niet bedreigde) 'Dwerg vleermuis'  is.


    Op de wallen staan diverse remises  en ook de lege gebouwen op Zeefront zullen vleermuizen aanwezig zijn.  

    Ook is er een vos in de artilleriekazerne geweest. Gezien de gevonden keutels en afgekloven vogelresten. We hadden het vermoeden dat er in de scherfdijk, voor de artilleriekazerne, vermoedelijk een 'vossenhol' zat en voor die tijd is een vossenhol gevonden op het Zeefront. 


    De vossen dwalen over de rest van het terrein en wij denken dat het 3 á 4 zijn. In augustus 2018 is er nog, na het zomerverlof, een jong mannetje (rekel) gevonden die vast zat in een putdeksel met 3 pootjes. Na gered te zijn, uit zijn benarde situatie, door de Dierenambulance

    Den Helder/Hollands Kroon, is hij uiteindelijk naar De Bonte Piet in Midwoud gebracht waar deze  5 dagen later is overleden. 

    Verder dienen wij nog even de kauwenkolonie te noemen die vrijwel in alle spleten, onder dakranden op het Zeefront en in/op de schoorstenen bovenop de artilleriekazerne Gelderland vertoeven.


    In de grachten zit best wel veel vis en verder hebben diverse soorten eenden hier de overhand.


    Ook de vijvers binnen het fortterrein en hun directe omgeving zijn de moeite waard.


    Mooie paden en vooral rust waardoor het heerlijk is daar doorheen te lopen en op een bankje te genieten van die rust die het gebied uitstraalt.

    Share by: